Miten valmistat hyvää teetä

 • vesi on hyvälaatuista
 • teelehdet ovat tuoreita (tarkista parasta ennen - päivä)
 • astiat ovat puhtaita
Noudata pakkauksessa suositeltua lämpötilaa ja haudutusaikaa. Ei koskaan kiehuvaa vettä teen lehdille!

Valitse haudutusastia jossa teen lehdillä on riittävästi tilaa laajeta.  Tee omia kokeiluja. Hanki munakello ja lämpömittari tai vedenkeitin, jossa on  ajastin ja säädeltävä lämpötila.

Tavalliset virheet

 1. Huono vesi. Vedenkeittoastiassa on ollut aiemmin kahvia. Työpaikkojen termoskannut maistuvat miltei järjestään kahvilta. Jopa hyvissä ravintoloissa tarjoillaan kahvinmakuista vettä. Kahvinjuoja ei erota milloin kannussa on ollut teetä, mutta teenjuojan ilo on pilalla kahvinmakuisesta kannusta.  
 2. Liian pienet ja väärän väriset kupit. Tee ei maistu eikä näytä millekään pikkukupeista, joista teen väriä ei erota. 
 3. Teesiivilät tai -pallot on pakattu liian täyteen. 
 4. Teen lehdet ovat vanhoja, maistuvat mausteilta tai kahvilta. Silloin tee on säilytetty väärin. Vaikka teen lehdistä lähtee vielä veteen väriä, se ei tarkoita, että tee olisi juotavaa.  
 5. Ylimaustettu tee, josta teen makua ei enää mausteiden ja esanssien alta erota.  
 6. Teen juojaa aliarvioidaan ja kohdellaan yliolkaisesti. 
 7. Tee juodaan liian kuumana. Nyrkkisääntö kuuluu, että tee on parhaimmillaan silloin kun korvatonkaan kuppi ei polta kädessä vaan tuntuu miellyttävältä pidellä.  
 8. Tee yhdistetään makuihin, joihin se ei sovi. Esim. meetvurstinen aamiaisleipä parfymoidun ja esanssisen teen kanssa.

Missä valmistat teen

Astian, missä teen valmistat, pitää kestää kuumaa vettä ja sen tulee tarjota mieluinen aistikokemus. Lasikannussa näkee teen värin, silmä ilahtuu lehtien hautumisesta ja oppii nopeasti erottamaan, milloin tee on mieluisinta. Lasikannu on helppo puhdistaa, pesu käy tiskikoneessakin. Myös posliinikannu on helposti pestävä. Sen ulkoinen olemus on silmänilo, mutta valitettavasti teen väriä emme näe. Mutta oli kannu mistä materiaalista tahansa niin sen sisällä pitää olla siivilä. Silloin teen lehdet on helppo poistaa kitkeröitymisen estämiseksi. Myös kertakäyttöinen "sukka" toimii, tosin herkkäkielinen teen ystävä maistaa pian paperin sukastakin, vaikka se ei mikään teepussi olekaan.

Pressokannu

Kahvin valmistuksesta tuttu pressokannu on hyvä myös teen valmistuksessa. Se on kätevä, moderni tapa esim. työpaikoilla tai kiireisinä hetkinä. Pressokannuja on yhdelle mukilliselle ja litran kannuja. Pitää kuitenkin muistaa, että mäntä ei ole tiivis, vaan musta tee kitkeröityy, jos se jää kannuun pitkään seisomaan, vaikka mäntä olisi alhaalla. Pese mäntä hyvin. Varaa eri pressokannut mustalle ja muille teelaaduille.

Savikannu

Savi on huokoinen materiaali, se imee teen maut. Älä pese koskaan savikannua tiskikoneessa tai pesuaineilla. Anna sen rauhassa patinoitua teen väriseksi. Varaa eri savikannu mustille ja vaaleille teelaaduille, mieluiten oma kannu kaikille teelaaduille. Kiinassa, Japanissa ja muissa Todellisen Teen maissa, vanhoja savesta tehtyjä kannuja arvostetaan suuresti. On todella hieno kannu, jos se maistuu ja tuoksuu teeltä niin, että se tarvitsee vain kuumaa vettä!

Siivilälusikka ja - pallo

Käteviä keksintöjä, sopivat myös matkoille mukaan. Täytä lusikka tai pallo vain puoliksi. Liian täyteen pakattu annos estää teen makujen muodostumista.

Kattila

On hetkiä, jolloin joudut valmistamaan teetä kattilassa. Ota silloin avuksi sukka ja katso kellosta haudutusaika

 • Jätä ikävät askareet sivuun ja varaa riittävästi aikaa teestä nauttimiseen
 • kutsu kylään sellaisia ystäviä, joilla on teen suhteen makua ja arvostelukykyä
 • vapauta mielesi häiritsevistä ajatuksista ja nauti teetä rauhallisessa ympäristössä
 • kirjoita runoja samalla kun nautit teestä
 • maalaa tai luonnostele maalausta
 • kävele juodessasi hiljaa ympäriinsä
 • nauti teetä heti aamulla
 • juo teetä kun tunnet itsesi uupuneeksi
 • syö teen kanssa tuoreita hedelmiä
 • varaa teen nauttimista varten tyylikäs ja aistikkaasti sisustettu huone
 • viritä mielesi vastaanottavaiseksi teen mauille ja tuoksuille
 • siemaile teetä kiireettä ja vähitellen
Feng Kebin