Tee

Tee on siitä ihmeellinen juoma, että se virkistää ja rauhoittaa yhtä aikaa. Kaikki teet ovat saaneet alkunsa villinä kasvaneesta teepuusta nimeltään Camellia sinensis.

Mitä tee on?

Kun me tässä yhdistyksessä puhumme teestä, me puhumme ns. kiinanheinästä, eli Camellia sinensiksestä. Sanaa ”tee” käytetään usein myös yrtti-, hedelmä- ja muista kuumista juomista, mutta me käytämme niistä sanaa ”hauduke”.

Teepuun alkuperä on Etelä-Kiinassa Yunnanin maakunnassa lähellä Intian rajaa, sen kuumissa, kosteissa ja sumuisissa pilvimetsissä. On olemassa myös Assamin teepuu ja Kambodzan teepuu. Näistä on myöhemmin risteytetty ja kehitetty uusia laatuja sadon ja kasvin vastustuskyvyn lisäämiseksi. Puut ovat ikivihreitä ja pitkäikäisiä - vanhin tunnettu villinä kasvava teepuu on noin 1700-vuotias.

Tee sopeutuu melko hyvin erilaisiin maaperiin ja kasvuolosuhteisiin. Teen makuun vaikuttaa teepensaan jalostus, lajike, kasvualue, viljely- ja korjuutapa sekä teen lehden käsittelytapa. Valkoinen tee on vähiten käsitelty, vaalein ja miedoin teelaatu. Tummimmat teelaadut löytyvät puerh teestä, joka ulkonäöltään muistuttaa lähes kahvia.

Ihmejuoma

Teetä käytettiin alun perin rohtona. Euroopassa sitä nimitettiin ennen ”Kiinan juomaksi”. Tee kyllä on hyvin monella tapaa ihmeellinen!

Teelaaduista

Yksi teen ihmeistä on, kuinka saman kasvin lehdet voivat muuntua niin moneksi! Teelaadut poikkeavat toisistaan, ja jokainen voi löytää oman lempilaatunsa ja suosikkitapansa nauttia teen iloista.

Teen valmistuksesta

Hyvän teen valmistukseen tarvitaan kaksi resurssia joista ei voi tinkiä: toinen on puhdas hyvä vesi, ja toinen laadukas hyvä tee.

Teen historia

Tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua alkuperäiskansat havaitsevat, että syömällä erään kameliakasvin lehtiä mieli virkistyy ja väsymys ja näläntunne kaikkoavat joksikin aikaa.

Teetä Suomessa

Ensimmäiset viitteet suomalaisesta teenjuonnista sijoittuvat 1700-luvun alun Helsinkiin. Esikuvat tulivat Ranskasta Tukholman kautta, ja toisaalta Venäjän puolelta Pietarista.

Yritysjäsenemme

Saammeko esitellä yhden yhteistyökumppaneistamme, teekauppias Inna Dalem, The Ounce.

Haluatko opiskella teetä?