Ihmejuoma

Teetä käytettiin alun perin rohtona. Euroopassa sitä nimitettiin ennen ”Kiinan juomaksi”. Tee on siitä ihmeellinen, että se virkistää ja rauhoittaa yhtä aikaa.

Tee poikkeaa muista juomista

Teessä kuten kahvissakin on kofeiinia. Toiset teelaadut sisältävät kofeiinia enemmän, toiset vähemmän. Mutta tee ei virkistä yhtä piikikkäästi kuin kahvi: se ei saa sydäntä pamppailemaan tai käsiä tärisemään. Teen salaisuus on l-teaniini niminen aminohappo, joka hidastaa kofeiinin imeytymistä. Teen virkistävä vaikutus tuntuu siten pidemmältä ja loivemmalta. L-teaniinin teestä löysi japanilainen tutkija Sakato vuonna 1949.

L-teaniini aikaansaa aivoissa mielihyvää aiheuttavia alfa-aaltoja. Ne tulivat tunnetuiksi vuonna 1908, jolloin itävaltalainen psykiatri Hans Berger löysi ne. Aivojen alfa-aallot näkyvät konkreettisesti EEG eli aivosähkökäyräkuvauksessa. Alfa-aallot vilkastuvat onnellisissa olotiloissa ja luovassa työssä. Teen l-teaniinin aiheuttamien alfa-aaltojen vuoksi tee lisää hyvän olon tunnetta - se torjuu ahdistusta ja stressiä.

Kaiken kaikkiaan teestä on tunnistettu noin 500 eri ainesosaa, joista terveysnäkökulmasta kiinnostavia ovat erityisesti polyfenolit, askorbiinihappo, fyllokinoni, riboflaviini ja nikotiinihappo (eli teen vitamiinit), magnesium, kalium ja fluori sekä kofeiini, joka on teen alkaloideista tärkein. Terveysvaikutuksiltaan tehokkaimpina pidetään hapettamattomia teelaatuja eli valkoista, vihreää ja keltaista teetä.

Teen terveysvaikutuksia on arvostettu eri aikakausina eri tavoin, mutta tee on ennenkaikkea nautintoaine. Olisi järjetöntä juoda teetä ns. terveysvaikutusten takia! Me teen ystävät iloitsemme erilaisten teelaatujen mausta, värisävyistä, tuoksuista, tunnelmista - kaikenlaisista teehetkiimme sisältyvistä esteettisistä elämyksistä.

Rakastat teetä?
Liity jäseneksi

Mikäli arvostat laadukasta teetä, teehetkesi tekevät sinut onnelliseksi ja haluat oppia lisää teestä, tule mukaan toimintaamme!

Tule mukaan