Teelaaduista

Yksi teen ihmeistä on, kuinka saman kasvin lehdet voivat muuntua niin moneksi. Länsimaissa teelaadut jaotellaan luokkiin sen mukaan, miten teen lehdet on käsitelty, ja paljonko niitä on hapetettu. Eri teelaadut poikkeavat toisistaan, ja jokainen voi löytää oman lempilaatunsa ja suosikkitapansa nauttia teen iloista.

Vihreä tee (lücha)

Vihreä tee on maailman eniten juotu teelaatu. Vihreää teetä varten teen lehdet kevyesti paahdetaan pannussa tai höyrytetään. Useimmat kiinalaiset vihreät teet paahdetaan, ja niissä onkin usein mukavan kevyttä paahteista aromia. Sana sencha tarkoittaa höyryttämällä käsiteltyä teetä. Höyrytys säilyttää hyvin teen luonnollisen vehreyden ja ruohomaisuuden, mutta toisaalta höyryttämällä käsitellyn teen uuttaminen vaatii erityistä huolellisuutta jottei juomasta tule kitkerää. Vihreän teen laatuja on kaikkiaan lukematon määrä - hyvä vihreä tee on pehmeää, vihreää ja raikkaan tuoksuvaa.

Valkoinen tee (baicha)

Valkoinen tee poimitaan pitkiä kärkisilmuja tuottavista dabai- tai shuixian-teepensaista. Näissä lehdissä on hentoa hopeista nukkaa, ja lehtivihreää vain nimeksi. Valkoinen tee on kaikkein luonnonmukaisinta teetä, ja useinmiten teepensaan lehtien annetaan poiminnan jälkeen vain lakastua ja kuivua ulkoilmassa, jolloin lehti luonnostaan hiukan hapettuu. Koska valkoinen tee on käsittelemätöntä, se sisältää antioksidantteja ja vitamiineja runsaammin kuin käsitellyt teelaadut. Valkoinen tee on hyvin vaaleaa ja mietoa, mutta erittäin virkistävää.

Keltainen tee (huangcha)

Keltainen tee ei kuulu Suomessa helposti saatavilla oleviin teelaatuihin, jos siis satut teekauppaan jossa sellaista on, kannattaa ehkä maistaa. Keltaista teetä valmistettaessa teelehdet paahdetaan kevyesti, kääräistään paahtamisen jälkeen paperiin jossa ne säilötään muutaman vuorokauden ajan. Prosessin aikana teen silmut kellastuvat ja teehen muodostuu omansalainen jännittävä tuoksu ja aromi.

Oolong tee - Sinivihreä tee (qingcha)

Oolongin väri- ja makuerot riippuvat hyvinkin monesta eri tekijästä. Esimerkiksi 70% hapetuksella tee on melko tummaa, kun taas 10-15% hapetuksella saadaan vaaleaa teetä. Tämän teelaadun tuottamisessa pensaslajikkeella, maaperällä, ilmastolla ja lehtien käsittelyllä on valtava kirjo, joita yhdistelemällä tuotetaan maailman hienoimpia teelaatuja. Jos olet kuullut kungfu-haudutuksesta, se liittyy vahvasti juuri oolongeihin.

Puerh tee - Tumma tee (heicha)

Tumma tee on kiinalainen erikoisuus, josta suurin osa on erimuotoisiksi kakuiksi tai tiiliksi puristettua teetä. Puerh valmistetaan Kiinan Yunnanissa, ja se on tummista laaduista meillä tunnetuin. Teen valmistusprosessiin kuuluu hyvin pitkä hapettaminen, jota varten teelehdet kootaan suurehkoiksi keoiksi, jotka kastellaan ja peitetään. Kasoissa kosteus ja lämpötila nousevat, jolloin lehdissä tapahtuu biokemikaalisia muutoksia. Ilmankos siis puerhkin muistuttaa tuoksullaan hevostallia heinineen, tai jopa navettaa. Maku kuitenkin on hyvin lempeä, ja hellii vatsaa. Puerhia saa myös irtoteenä, ja siitä löytyy erilaisia maustettuja versioita. Tummat teet paranevat vanhetessaan kuten viinit, ja ne tunnetaan myös antiikkiteenä. Korkealaatuisesta teekakusta voidaan kansainvälisissä teehuutokaupoissa pulittaa huimia summia.

Musta tee - Punainen tee (hongcha)

Musta tee on teemaailman kuopus, ja länsimaissa suosituin. Musta tee on kokonaan hapetettu. Alueet joissa mustaa teetä tuotetaan paljon, ovat usein entisiä siirtomaita: Sri Lanka, Intia ja Kenia ovat kaikki suuria mustan teen tuottajamaita. Näiden maiden tee kestää hyvin myös maitoa. Kiinalainen musta tee puolestaan on usein edellämainittuja pehmeämpää ja maanläheisempää. Teekauppiaat tarjoavat mielenkiintoisia ja vähemmän yleisiä mustia teelaatuja myös esimerkiksi Taiwanista, Japanista ja Etelä-Koreasta.

Yritysjäsenemme

Saammeko esitellä yhden yhteistyökumppaneistamme, Take-T teekauppiaat Anu Tummavuori ja Diego Liemann.