Valkoinen tee
Valkoinen tee poimitaan pitkiä kärkisilmuja tuottavista teepensaista. Näissä lehdissä on hentoa hopeista nukkaa, ja lehtivihreää vain nimeksi. Valkoinen tee on kaikkein luonnonmukaisinta teetä, ja useinmiten teepensaan lehtien annetaan poiminnan jälkeen vain lakastua ja kuivua ulkoilmassa, jolloin lehti luonnostaan hiukan hapettuu. Koska valkoinen tee on käsittelemätöntä, se sisältää antioksidantteja ja vitamiineja runsaammin kuin käsitellyt teelaadut. Valkoinen tee on hyvin vaaleaa ja mietoa, mutta erittäin virkistävää.
Keltainen tee
Keltainen tee ei kuulu Suomessa helposti saatavilla oleviin teelaatuihin, jos siis satut teekauppaan jossa sellaista on, kannattaa ehkä maistaa. Keltaista teetä valmistettaessa teelehdet paahdetaan kevyesti, kääräistään paahtamisen jälkeen paperiin jossa ne säilötään muutaman vuorokauden ajan. Prosessin aikana teen silmut kellastuvat ja teehen muodostuu omansalainen jännittävä tuoksu ja aromi.
Vihreä tee
Vihreä tee on maailman eniten juotu teelaatu. Vihreää teetä varten teen lehdet kevyesti paahdetaan pannussa tai höyrytetään. Useimmat kiinalaiset vihreät teet paahdetaan, ja niissä onkin usein mukavan kevyttä paahteista aromia. Sana sencha tarkoittaa höyryttämällä käsiteltyä teetä, ja sitä tuotetaan erityisesti Japanissa. Höyrytys säilyttää hyvin teen luonnollisen vehreyden ja ruohomaisuuden, mutta toisaalta höyryttämällä käsitellyn teen uuttaminen vaatii erityistä huolellisuutta jottei juomasta tule kitkerää. Vihreän teen laatuja on kaikkiaan lukematon määrä - hyvä vihreä tee on pehmeää, vihreää ja raikkaan tuoksuvaa.
Oolong tee - Sinivihreä tee
Oolongin väri- ja makuerot riippuvat hyvinkin monesta eri tekijästä. Esimerkiksi 70% hapetuksella tee on melko tummaa, kun taas 10-15% hapetuksella saadaan vaaleaa teetä. Tämän teelaadun tuottamisessa pensaslajikkeella, maaperällä, ilmastolla ja lehtien käsittelyllä on valtava kirjo, joita yhdistelemällä tuotetaan maailman hienoimpia teelaatuja. Taiwan eli Formosa on erityisesti kuuluisa oolong teelaaduistaan. Jos olet kuullut kungfu-haudutuksesta, se liittyy vahvasti juuri oolongeihin.
Musta tee - Punainen tee
Musta tee on teemaailman kuopus, ja länsimaissa suosituin. Musta tee on kokonaan hapetettu. Alueet joissa mustaa teetä tuotetaan paljon, ovat usein entisiä siirtomaita: Sri Lanka, Intia ja Kenia ovat kaikki suuria mustan teen tuottajamaita, ja näiden maiden tee kestää hyvin myös maitoa. Teekauppiaat tarjoavat mielenkiintoisia ja vähemmän yleisiä mustia teelaatuja myös esimerkiksi Taiwanista, Japanista ja Etelä-Koreasta. Kiinassa eurooppalaisten mustaa teetä kutsutaan punaiseksi teeksi - heidän musta teensä paljon tummempaa, ja se on maultaan usein pehmeämpää ja maanläheisempää (tumma tee).
Puerh tee - Tumma tee
Tumma tee on kiinalainen erikoisuus, josta suurin osa on erimuotoisiksi kakuiksi tai tiiliksi puristettua teetä. Puerh valmistetaan Kiinan Yunnanissa, ja se on tummista laaduista meillä tunnetuin. Teen valmistusprosessiin kuuluu hyvin pitkä hapettaminen, jota varten teelehdet kootaan suurehkoiksi keoiksi, jotka kastellaan ja peitetään. Kasoissa kosteus ja lämpötila nousevat, jolloin lehdissä tapahtuu biokemikaalisia muutoksia. Ilmankos siis puerhkin muistuttaa tuoksullaan hevostallia heinineen, tai jopa navettaa. Maku kuitenkin on hyvin lempeä, ja hellii vatsaa. Puerhia saa myös irtoteenä, ja siitä löytyy erilaisia maustettuja versioita. Tummat teet paranevat vanhetessaan kuten viinit, ja ne tunnetaan myös antiikkiteenä. Korkealaatuisesta teekakusta voidaan kansainvälisissä teehuutokaupoissa pulittaa huimia summia.