TEEN LAADUT
MUSTA TEE
Musta tee, teelehdet vahvasti hapetettu ("fermentoitu"), on kaikkein
käsitellyin tee. Se on länsimaissa suosituin tee ja paljolti kehitetty
vastaamaan brittiläistä makua. Lehdet hapetetaan kosteassa lämmössä,
jolloin ne tummuvat ja väri muuttuu keskiruskeasta lähes mustaan.
Kiinalaiset nimittävät mustaa teetä punaiseksi teeksi.
Tuottajamaita: Intia, Sri Lanka, Kiina ja Kenia.
Tunnettuja, maustettuja mustia teelaatuja
Earl grey
Euroopan suosituin maustettu tee. Bergamottiöljyllä maustettu tee,
jossa useimmiten käytetään Sri Lankan tai Assamin teelaatuja.
Lapsang souchong
Savunmakuinen, vahva musta tee. "Tervainen", sanoo suomalainen.
Hienoimmat laadut savustetaan pihkaisilla jalopuilla ja kuivatetaan
auringossa. Se on mielenkiintoisen makuinen tee, jota erityisesti miehet
näyttävät suosivan. Se sopii näet erinomaisesti myös skottiviskin
makuihin.
Chai - latte
Voimakasta mustaa
intialaista teetä, johon on sekoitettu kanelia, chiliä, kardemummaa,
mustapippuria, lakritsinjuurta, korianteria, anista ja jeeraa.
Chai-latte perustuu Intian ayurveda-lääketieteeseen. Chai-latte on
erittäin nautinnollista tarjoiltuna vaahdotetun maidon kera.
KELTAINEN TEE
Tuottajamaita: Kiina.
Kuuluisa keltainen tee:
"Junshan-vuoren hopeaneulaset" on 300 vuotta vanha tunnettu teelaatu. Se koostuu yksinomaan pitkistä kärkisilmuista. Paras sato poimitaan huhtikuun alussa.
VIHREÄ TEE
Vihreää teetä ei hapeteta, vaan lehdet joko paahdetaan tai höyrytetään kevyesti. Lehtien väri vaihtelee hopeasta tumman vihreään ja haudutetun valmiin teen väriskaala ulottuu lähes vedenvaaleasta heleänkeltaisen, hennon oranssin ja vaaleanvihreän kaikkiin mahdollisiin sävyihin. Japanilainen vihreä tee on erityisen vahvan vihreää, lehdet täynnä klorofylliä, sillä hienoimmat teelaadut suojataan auringolta. Japanilaiset höyryttävät teen lehdet, joka tuo niihin usein raikkaan kesäisen vastaleikatun ruohon tuoksun.
Vihreä tee ei säily yhtä pitkään kuin musta tee. Myyntipakkauksen tulee olla ilmatiivis. Tuore, aromikas tuoksu lupaa makuelämyksiä, mutta epämiellyttävä tai muuten teelle vieraat tuoksut kertovat, ettei tee ole haudutettuna hyvää. Hyvän vihreän teen perustana ovat huolella poimitut, pienet ja tuoreet silmut ja lehdet. Hyvän teen lehdet ovat "siistejä", tasakokoisia ja tasalaatuisia. Suuret lehdet, kovat lehdenrangat ja oksantyngät eivät kuulu laadukkaaseen vihreään teehen.
Huonosta teestä kielivät ruskeat, punertavat ja tummanoranssit sävyt. Nesteen pitää olla kirkasta lukuun ottamatta sencha-teetä, joka valmistustavasta johtuen sisältää runsaasti pieniä teehiukkasia. Ne tekevät teestä hieman sameaa. Vihreät teet ovat aromikkaita, keveitä juomia, joiden luonne tulee parhaiten esiin silloin, kun ne nautitaan 45-55 asteisina ehdottomasti ilman lisukkeita kuten sokeria, sitruunaa, maitoa tms.
Hyvää teetä arvioitaessa olennaisia luonteenpiirteitä vihreälle teelle EIVÄT ole voimakkuus, rotevuus, täyteläisyys - viinikielellä "runko". Hyvän vihreän teen maku koostuu monesta tekijästä. Teestä riippuen hallitsevaa maku- ja aromikomponenttia voidaan pitää kukkaisena, hedelmäisenä, vihannesmaisena tai yrttisenä. Vihreässä teessä aistii myös usein kirpeyden tai kitkeryyden. Se kuuluu asiaan. Hyvässä, oikein haudutetussa teessä kitkeryys on hallitussa tasapainossa muiden makujen kanssa. Tee jättää miellyttävän jälkimaun ja hyvän mielen tunteen.
Pekka Nihtinen
Tunnettuja vihreitä teelaatuja
Gunpowder
Edullinen vihreä tee, joka on saanut
nimensä lehtien rullatusta muodosta, ne kun muistuttavat ruutia. Esim.
minttuteessä on sekoitettuna gunpowderia ja mintun lehtiä.
Vasta-alkajalle vihreän teen opiskelussa Gunpowder voi olla liian
kitkerä.
Longjing
Longjing eli
"lohikäärmekaivo" on Kiinan kuuluisin vihreä tee. Se kasvaa Zhejiangissa
Hangzhoun lähellä sijaitsevilla kukkuloilla.
Japanilainen sencha
Höyryttämällä
valmistettu tee, joka on kerätty kevätsadon lehdistä. Nimi sencha
tarkoittaa haudutettavaa teetä erotukseksi vispattavasta pulveriteestä
matchasta. Miellyttävän raikas joko tuoreelta ruoholta tai
"merelliseltä" tuoksuva tee, joka sopii erinomaisesti esim. sushien
kera. Senchaa juodaan usein läpi aterian. Sen terveysvaikutuksia
pidetään suurina. Se maku muuttuu kalaisaksi, jos lehtien päälle
kaadetaan liian kuumaa vettä.
Genmaicha
Japanilainen vihreä tee
yhdistettynä paahdettuihin riisin jyviin. Maku muistuttaa hieman
popcornia. Sitä suositellaan nautittavaksi öljypitoisten ruokien kera.
Matcha
Japanilainen seremoniatee, jonka
halvempaa laatua käytetään myös ruuanlaitossa ja kosmetiikassa. Matcha
on pulveriksi jauhettua tenchaa (varjossa kasvatettua teetä), teen
lehteä, josta on poistettu ruodot. Väri on kirkkaan vihreä, maku ensi
maistamalla kitkerä. Hyvin virkistävä vaikutus. Se tarjoillaan
seremonioissa vispattuna bambuvispilällä kunnes se muistuttaa vihreää
vaahtoa. Matchaa voi valmistaa ja nauttia myös tavallisen teen tavoin.
Avattu matchapakkaus menettää nopeasti makunsa ja vaikutuksensa.
Japanilaiset pakastavat sen 3 tunnin kuluttua pakkauksen avaamisesta.
OOLONG - ELI WULONGTEE
Tuottajamaita: Kiina ja Taiwan.
Tunnettuja oolong- teelaatuja
Oriental beauty
Taiwanilainen, hienostunut oolong, joka kasvaa korkealla vuoristossa. Kerrotaan, että nimen olisi keksinyt Englannin kuningatar. Kukkainen tuoksu.
Tie guanyin
Fujianin kuuluisa hedelmäinen oolong.
VALKOINEN TEE
Tunnettuja laatuja
Baihao yinzhen (Hopeaneulat)
Valkoinen hieno teelaatu, maku on makeahko, pähkinäinen. Haudutusaika 7 - 10 min.
PU´ER ELI TUMMA TEE
Pu´er on ainoa teelaatu , joka ikääntyessään paranee. Maailman vanhin teelaji, kotoisin Yunnanin maakunnasta, teen syntysijoilta, jossa kasvaa hyvin erikoinen teepuulaji. Pu´er on monimutkaisen ja osittain bakteereihin perustuvan prosessin kautta valmistettu tee, joka puristetaan kakuiksi. Ne ovat väriltään tummanruskeita. Antiikkikakut ovat arvokkaita, niistä voidaan huutokaupoissa maksaa jopa auton verran. Meillä sitä saa irtoteenä, jolloin se valmistetaan tavanomaisen teen tapaan. Veden lämpötila 95 astetta ja haudutusaika n. 3 min.
Jos käyttää kakkuteetä, niin kakusta irrotetaan veitsen kärjellä tarvittava määrä teelehtiä, jotka haudutetaan normaaliin tapaan. Pu´erilla on Kiinassa tärkeä asema kiinalaisen lääketieteen yhtenä rohtona. Sitä kutsutaan "rasvasiepoksi", sillä se alentaa kolesterolia ja puhdistaa elimistöä. Sitä suositellaan nautittavaksi esim. rasvaisen aterian jälkeen. Pu´erin ympärille on luotu erityisiä dieettejä. Pu´era voi ja tuleekin hauduttaa useaan kertaan. Tee ei kitkeröidy lainkaan ja samoista lehdistä saa helposti 4-7 haudutusta, haudutusaikaa asteittain pidentämällä. Maku on pehmeä, vahva, multainen ja tuoksu "navettainen". Väri on aina vahvasti punainen, mutta maku saattaa vaihdella tuntuvasti ensimmäisen ja kolmannen haudutuksen välillä.
TEEHAUDUKKEET
Teehaudukkeita kutsutaan yleisesti "teeksi", vaikka ne eivät ole
teetä laisinkaan. On kolme mielenkiintoista teehauduketta, joilla on
myös tuntuvia terveysvaikutuksia.
Rooibos eli punapensastee
Kasvi (Aspalathus linearis) on kotoisin Etelä-Afrikasta Kalaharin
autiomaasta. Sitä pidetään Etelä-Afrikan kansallisjuomana. Kanervaa
muistuttava pensas kasvaa erittäin vaikeissa autiomaan olosuhteissa ja
ottaa kosteuden ilmasta. Se sisältää runsaasti antioksidantteja ja
vitamiineja ja edistää aineenvaihduntaa. Siitä valmistetaan myös
kosmetiikkaa ja etenkin naiset uskovat sen ryppyjä ehkäisevään
vaikutukseen. Rooibos on vatsaystävällinen ja sopii erittäin hyvin myös
lapsille.
Rooibos on kofeiiniton. Se kestää myös kuumaa vettä eikä kitkeröidy
hautuessaan pitkäänkin. Yhtä hyvää kuumana kuin kylmänä. Naturel rooibos
muistuttaa maultaan vihreää teetä ilman kitkeryyttä. Se sopii erittäin
hyvin maustetuksi teeksi ja saatavilla onkin runsas määrä erilaisia
maustettuja laatuja. Esim. laktoosi-ongelmaisille suklaa- rooibos korvaa
maultaan kaakaon.
Honeybush hunajapensas
Honeybush on kotoisin myös Kalaharista ja siihen sopii kaikki mikä
rooibosiinkin. Kasvi on kuitenkin neulaskasvi, maku on herkullinen
pinjan ja hunajan yhdistelmä. Kofeiiniton. Veden lämpötila 80-95 asetta.
Yerba maté
Yerba Maté (Ilex Paraguensis)
orjanlaakeripensas on kotoisin Etelä-Amerikasta ja se on Agentiinan
kansallisjuoma, sitä juodaan myös Uruguayssa, Paraguayssa ja
Etelä-Brasiliassa. Kasvi on nimeltään Yerba ja kalebassiastia, josta
sitä juodaan, on Maté. Juomaa on alettu kutsua nimeltä Maté ja sen
nimisenä se meidän kaupoissamme löytyy. Yerba on erittäin
kofeiinipitoinen! Se sisältää kofeiinia enemmän kuin kahvi. Kofeiinin
lisäksi se sisältää antioksidantteja, vitamiineja, mineraaleja. Edistää
aineenvaihduntaa, stimuloi keskushermostoa, lisää virtsan eritystä ja
elimistön vastustuskykyä. Kaiken lisäksi se siirtää nälkää! Erinomainen
laihduttajan juoma. Etelä-Amerikassa Maté-astiat ovat suosittuja
tuliaisia.
Yerbajauhetta kaadetaan Maté-astiaan melkein reunoihin asti, lisätään varovasti kuumaa vettä (ei kiehuvaa) ja seos imetään siivilällä varustetulla metallipillillä, jota kutsutaan Bombillaksi. Astia pilleineen kiertää seurueessa ja yhden tehtävänä on huolehtia siitä, että nestettä kalebassissa riittää. Tämä on rituaalinen toimenpide ja vaatii taitoa. Meillä Yerba Matéeta voi valmistaa kuin mitä tahansa teetä, haudutusajalla ei välillä, sillä juoma ei kitkeröidy. Naturel Yerba maistuu vihreältä teeltä. Saatavana erittäin hyvin maustettuja laatuja. Yhtä hyvää kuumana kuin kylmänä. Vihje: Yerbasta voi valmistaa itselleen energiajuoman. Väitetään sen olevan erinomainen krapulajuoma. Haudutusveden lämpötila 70-80 astetta.
TEESANASTOA
Flowery (F) = teepensaan ylin nuppulehti, jossa alapinnalla vielä karva jäljellä
Flowery Orange Pekoe (FOP) = silmuista ja kokonaisista, pitkistä ensimmäisistä lehdistä
Orange (O) = nuppulehdestä seuraava teelehti ylhäältä päin
Pekoe (P) = "Varpusen kieli", kärkisilmu ja oksan kaksi lehteä ylintä lehteä, ne napsaistaan käsin
Orange Pekoe (OP) = normaalia mustaa teetä
Broken Orange Pekoe (BOP) = pieneksi murskattuja lehtiä
First Flush (FF) = kevään ensimmäinen sato Dargeelingissä, paras sato
Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (SFTGFOP) = erittäin korkealaatuista dargeeling-teetä, teessä on hienoja ensimmäisen sadon kokonaisia lehtiä ja paljon kärkisilmuja
High Grown = tee on peräisin yli 1000 metrin korkeudesta, mikä monilla alueilla merkitsee aromikkaampaa ja hienovivahteisempaa teetä