TEEN LAADUT

MUSTA TEE

Musta tee, teelehdet vahvasti hapetettu ("fermentoitu"), on kaikkein käsitellyin tee. Se on länsimaissa suosituin tee ja paljolti kehitetty vastaamaan brittiläistä makua. Lehdet hapetetaan kosteassa lämmössä, jolloin ne tummuvat ja väri muuttuu keskiruskeasta lähes mustaan. Kiinalaiset nimittävät mustaa teetä punaiseksi teeksi.

Tuottajamaita: Intia, Sri Lanka, Kiina ja Kenia.

Tunnettuja, maustettuja mustia teelaatuja

Earl grey
Euroopan suosituin maustettu tee. Bergamottiöljyllä maustettu tee, jossa useimmiten käytetään Sri Lankan tai Assamin teelaatuja.

Lapsang souchong
Savunmakuinen, vahva musta tee. "Tervainen", sanoo suomalainen. Hienoimmat laadut savustetaan pihkaisilla jalopuilla ja kuivatetaan auringossa. Se on mielenkiintoisen makuinen tee, jota erityisesti miehet näyttävät suosivan. Se sopii näet erinomaisesti myös skottiviskin makuihin.

Chai - latte
Voimakasta mustaa intialaista teetä, johon on sekoitettu kanelia, chiliä, kardemummaa, mustapippuria, lakritsinjuurta, korianteria, anista ja jeeraa. Chai-latte perustuu Intian ayurveda-lääketieteeseen. Chai-latte on erittäin nautinnollista tarjoiltuna vaahdotetun maidon kera.

KELTAINEN TEE

Alun perin keisareille tarkoitettu erikoinen ja harvinainen kiinalainen teeluokka. Lehtiä hapetetaan anaerobisesti säilyttämällä suljetussa tilassa. Maku ja väri muuttuvat. Keltainen tee on pehmeä, hunajaisen samettinen, vehnäinen. Väri vaihtelee vaalean keltaisesta keltaruskeaan.

Tuottajamaita: Kiina.
Kuuluisa keltainen tee:
"Junshan-vuoren hopeaneulaset" on 300 vuotta vanha tunnettu teelaatu. Se koostuu yksinomaan pitkistä kärkisilmuista. Paras sato poimitaan huhtikuun alussa.

VIHREÄ TEE

Vihreä tee on eniten juotu juoma maailmassa veden jälkeen. Se on Kiinan kansallisjuoma. Vihreän teen terveysvaikutukset ovat suuret ja sen ainesosia käytetään myös lääkeaineita kehitettäessä. 

Vihreää teetä ei hapeteta, vaan lehdet joko paahdetaan tai höyrytetään kevyesti. Lehtien väri vaihtelee hopeasta tumman vihreään ja haudutetun valmiin teen väriskaala ulottuu lähes vedenvaaleasta heleänkeltaisen, hennon oranssin ja vaaleanvihreän kaikkiin mahdollisiin sävyihin. Japanilainen vihreä tee on erityisen vahvan vihreää, lehdet täynnä klorofylliä, sillä hienoimmat teelaadut suojataan auringolta. Japanilaiset höyryttävät teen lehdet, joka tuo niihin usein raikkaan kesäisen vastaleikatun ruohon tuoksun. 

Vihreä tee ei säily yhtä pitkään kuin musta tee. Myyntipakkauksen tulee olla ilmatiivis. Tuore, aromikas tuoksu lupaa makuelämyksiä, mutta epämiellyttävä tai muuten teelle vieraat tuoksut kertovat, ettei tee ole haudutettuna hyvää. Hyvän vihreän teen perustana ovat huolella poimitut, pienet ja tuoreet silmut ja lehdet. Hyvän teen lehdet ovat "siistejä", tasakokoisia ja tasalaatuisia. Suuret lehdet, kovat lehdenrangat ja oksantyngät eivät kuulu laadukkaaseen vihreään teehen.

Huonosta teestä kielivät ruskeat, punertavat ja tummanoranssit sävyt. Nesteen pitää olla kirkasta lukuun ottamatta sencha-teetä, joka valmistustavasta johtuen sisältää runsaasti pieniä teehiukkasia. Ne tekevät teestä hieman sameaa. Vihreät teet ovat aromikkaita, keveitä juomia, joiden luonne tulee parhaiten esiin silloin, kun ne nautitaan 45-55 asteisina ehdottomasti ilman lisukkeita kuten sokeria, sitruunaa, maitoa tms.

Hyvää teetä arvioitaessa olennaisia luonteenpiirteitä vihreälle teelle EIVÄT ole voimakkuus, rotevuus, täyteläisyys - viinikielellä "runko". Hyvän vihreän teen maku koostuu monesta tekijästä. Teestä riippuen hallitsevaa maku- ja aromikomponenttia voidaan pitää kukkaisena, hedelmäisenä, vihannesmaisena tai yrttisenä. Vihreässä teessä aistii myös usein kirpeyden tai kitkeryyden. Se kuuluu asiaan. Hyvässä, oikein haudutetussa teessä kitkeryys on hallitussa tasapainossa muiden makujen kanssa. Tee jättää miellyttävän jälkimaun ja hyvän mielen tunteen.

Pekka Nihtinen

Tunnettuja vihreitä teelaatuja

Gunpowder
Edullinen vihreä tee, joka on saanut nimensä lehtien rullatusta muodosta, ne kun muistuttavat ruutia. Esim. minttuteessä on sekoitettuna gunpowderia ja mintun lehtiä. Vasta-alkajalle vihreän teen opiskelussa Gunpowder voi olla liian kitkerä.

Longjing
Longjing eli "lohikäärmekaivo" on Kiinan kuuluisin vihreä tee. Se kasvaa Zhejiangissa Hangzhoun lähellä sijaitsevilla kukkuloilla.

Japanilainen sencha
Höyryttämällä valmistettu tee, joka on kerätty kevätsadon lehdistä. Nimi sencha tarkoittaa haudutettavaa teetä erotukseksi vispattavasta pulveriteestä matchasta. Miellyttävän raikas joko tuoreelta ruoholta tai "merelliseltä" tuoksuva tee, joka sopii erinomaisesti esim. sushien kera. Senchaa juodaan usein läpi aterian. Sen terveysvaikutuksia pidetään suurina. Se maku muuttuu kalaisaksi, jos lehtien päälle kaadetaan liian kuumaa vettä.

Genmaicha
Japanilainen vihreä tee yhdistettynä paahdettuihin riisin jyviin. Maku muistuttaa hieman popcornia. Sitä suositellaan nautittavaksi öljypitoisten ruokien kera.

Matcha
Japanilainen seremoniatee, jonka halvempaa laatua käytetään myös ruuanlaitossa ja kosmetiikassa. Matcha on pulveriksi jauhettua tenchaa (varjossa kasvatettua teetä), teen lehteä, josta on poistettu ruodot. Väri on kirkkaan vihreä, maku ensi maistamalla kitkerä. Hyvin virkistävä vaikutus. Se tarjoillaan seremonioissa vispattuna bambuvispilällä kunnes se muistuttaa vihreää vaahtoa. Matchaa voi valmistaa ja nauttia myös tavallisen teen tavoin. Avattu matchapakkaus menettää nopeasti makunsa ja vaikutuksensa. Japanilaiset pakastavat sen 3 tunnin kuluttua pakkauksen avaamisesta.

OOLONG - ELI WULONGTEE

"Mustan lohikäärmeen teetä" voi kuvailla vihreän ja mustan teen välimuodoksi, jolla on kuitenkin aivan oma luonteensa. Tai oikeastaan useita luonteita, sillä kyseessä on hyvin vaihteleva ja monimuotoinen teeluokka. Oolong-teet saattavat olla väriltään kuin vaaleaa "shampanjaa", meripihkaa tai tumman ruskeaa muistuttaen miltei mustaa teetä. Värin ja maun määrää teen hapetusaste, joka voi olla mitä vain 15-70% väliltä. Oolong-teet ovat poikkeuksellisen voimakkaan tuoksuisia teelaatuja. Tuoksussa on tyypistä riippuen joko kukkaista tai hedelmäistä raikkautta. Oolong kiihdyttää aineenvaihduntaa ja puhdistaa elimistöä. Oolongit ovat hienostuneita teelaatuja ja korkealaatuisimmista taiwanilaisista ja fujianilaisista oolongteelaaduista maksetaan huimia summia. 

Tuottajamaita: Kiina ja Taiwan.

Tunnettuja oolong- teelaatuja

Oriental beauty
Taiwanilainen, hienostunut oolong, joka kasvaa korkealla vuoristossa. Kerrotaan, että nimen olisi keksinyt Englannin kuningatar. Kukkainen tuoksu.

Tie guanyin

Fujianin kuuluisa hedelmäinen oolong.

VALKOINEN TEE

Valkoinen tee kaikista teelaaduista kaikkein luonnonmukaisin. Lehdet on vain kuivattu ja pakattu. Teehen ei käytetä muita kuin nuppuja ja kärkisilmuja, joita peittää hienonhieno nukka, lehtivihreää on vähän, lehtien väri vaihtelee hopeasta tuhkan valkoiseen, siitä nimi "Valkoinen tee". Sato on pienempi kuin muiden, sillä se poimitaan vain kerran vuodessa. Lehtivihreää on vähän ja lehtiruodot erottuvat selvästi. Valkoinen tee kuuluu maailman kalleimpiin teelaatuihin. Maku on hento, hienostunut, juoman väri erittäin vaalea.

Tunnettuja laatuja

Baihao yinzhen (Hopeaneulat)
Valkoinen hieno teelaatu, maku on makeahko, pähkinäinen. Haudutusaika 7 - 10 min.

PU´ER ELI TUMMA TEE

Pu´er on ainoa teelaatu , joka ikääntyessään paranee. Maailman vanhin teelaji, kotoisin Yunnanin maakunnasta, teen syntysijoilta, jossa kasvaa hyvin erikoinen teepuulaji. Pu´er on monimutkaisen ja osittain bakteereihin perustuvan prosessin kautta valmistettu tee, joka puristetaan kakuiksi. Ne ovat väriltään tummanruskeita. Antiikkikakut ovat arvokkaita, niistä voidaan huutokaupoissa maksaa jopa auton verran. Meillä sitä saa irtoteenä, jolloin se valmistetaan tavanomaisen teen tapaan. Veden lämpötila 95 astetta ja haudutusaika n. 3 min.

Jos käyttää kakkuteetä, niin kakusta irrotetaan veitsen kärjellä tarvittava määrä teelehtiä, jotka haudutetaan normaaliin tapaan. Pu´erilla on Kiinassa tärkeä asema kiinalaisen lääketieteen yhtenä rohtona. Sitä kutsutaan "rasvasiepoksi", sillä se alentaa kolesterolia ja puhdistaa elimistöä. Sitä suositellaan nautittavaksi esim. rasvaisen aterian jälkeen. Pu´erin ympärille on luotu erityisiä dieettejä. Pu´era voi ja tuleekin hauduttaa useaan kertaan. Tee ei kitkeröidy lainkaan ja samoista lehdistä saa helposti 4-7 haudutusta, haudutusaikaa asteittain pidentämällä. Maku on pehmeä, vahva, multainen ja tuoksu "navettainen". Väri on aina vahvasti punainen, mutta maku saattaa vaihdella tuntuvasti ensimmäisen ja kolmannen haudutuksen välillä.

TEEHAUDUKKEET

Teehaudukkeita kutsutaan yleisesti "teeksi", vaikka ne eivät ole teetä laisinkaan. On kolme mielenkiintoista teehauduketta, joilla on myös tuntuvia terveysvaikutuksia.

Rooibos eli punapensastee
Kasvi (Aspalathus linearis) on kotoisin Etelä-Afrikasta Kalaharin autiomaasta. Sitä pidetään Etelä-Afrikan kansallisjuomana. Kanervaa muistuttava pensas kasvaa erittäin vaikeissa autiomaan olosuhteissa ja ottaa kosteuden ilmasta. Se sisältää runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja ja edistää aineenvaihduntaa. Siitä valmistetaan myös kosmetiikkaa ja etenkin naiset uskovat sen ryppyjä ehkäisevään vaikutukseen. Rooibos on vatsaystävällinen ja sopii erittäin hyvin myös lapsille.

Rooibos on kofeiiniton. Se kestää myös kuumaa vettä eikä kitkeröidy hautuessaan pitkäänkin. Yhtä hyvää kuumana kuin kylmänä. Naturel rooibos muistuttaa maultaan vihreää teetä ilman kitkeryyttä. Se sopii erittäin hyvin maustetuksi teeksi ja saatavilla onkin runsas määrä erilaisia maustettuja laatuja. Esim. laktoosi-ongelmaisille suklaa- rooibos korvaa maultaan kaakaon.

Honeybush hunajapensas
Honeybush on kotoisin myös Kalaharista ja siihen sopii kaikki mikä rooibosiinkin. Kasvi on kuitenkin neulaskasvi, maku on herkullinen pinjan ja hunajan yhdistelmä. Kofeiiniton. Veden lämpötila 80-95 asetta.

Yerba maté
Yerba Maté (Ilex Paraguensis) orjanlaakeripensas on kotoisin Etelä-Amerikasta ja se on Agentiinan kansallisjuoma, sitä juodaan myös Uruguayssa, Paraguayssa ja Etelä-Brasiliassa. Kasvi on nimeltään Yerba ja kalebassiastia, josta sitä juodaan, on Maté. Juomaa on alettu kutsua nimeltä Maté ja sen nimisenä se meidän kaupoissamme löytyy. Yerba on erittäin kofeiinipitoinen! Se sisältää kofeiinia enemmän kuin kahvi. Kofeiinin lisäksi se sisältää antioksidantteja, vitamiineja, mineraaleja. Edistää aineenvaihduntaa, stimuloi keskushermostoa, lisää virtsan eritystä ja elimistön vastustuskykyä. Kaiken lisäksi se siirtää nälkää! Erinomainen laihduttajan juoma. Etelä-Amerikassa Maté-astiat ovat suosittuja tuliaisia.

Yerbajauhetta kaadetaan Maté-astiaan melkein reunoihin asti, lisätään varovasti kuumaa vettä (ei kiehuvaa) ja seos imetään siivilällä varustetulla metallipillillä, jota kutsutaan Bombillaksi. Astia pilleineen kiertää seurueessa ja yhden tehtävänä on huolehtia siitä, että nestettä kalebassissa riittää. Tämä on rituaalinen toimenpide ja vaatii taitoa. Meillä Yerba Matéeta voi valmistaa kuin mitä tahansa teetä, haudutusajalla ei välillä, sillä juoma ei kitkeröidy. Naturel Yerba maistuu vihreältä teeltä. Saatavana erittäin hyvin maustettuja laatuja. Yhtä hyvää kuumana kuin kylmänä. Vihje: Yerbasta voi valmistaa itselleen energiajuoman. Väitetään sen olevan erinomainen krapulajuoma. Haudutusveden lämpötila 70-80 astetta.

TEESANASTOA

Tippy (T) = teepensaan ylin kärkisilmu
Flowery (F) = teepensaan ylin nuppulehti, jossa alapinnalla vielä karva jäljellä
Flowery Orange Pekoe (FOP) = silmuista ja kokonaisista, pitkistä ensimmäisistä lehdistä
Orange (O) = nuppulehdestä seuraava teelehti ylhäältä päin
Pekoe (P) = "Varpusen kieli", kärkisilmu ja oksan kaksi lehteä ylintä lehteä, ne napsaistaan käsin
Orange Pekoe (OP) = normaalia mustaa teetä
Broken Orange Pekoe (BOP) = pieneksi murskattuja lehtiä
First Flush (FF) = kevään ensimmäinen sato Darjeelingissä, paras sato
Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (SFTGFOP) = erittäin korkealaatuista darjeeling-teetä, teessä on hienoja ensimmäisen sadon kokonaisia lehtiä ja paljon kärkisilmuja
High Grown = tee on peräisin yli 1000 metrin korkeudesta, mikä monilla alueilla merkitsee aromikkaampaa ja hienovivahteisempaa teetä