Teetä Suomessa

Suomen historia on kytköksissä Ruotsiin ja Venäjään. Tee tuotiin Suomeen Ruotsin ohella usein Pietarista.

On arveltu, että tee saapui Suomeen suurin piirtein samoihin aikoihin kuin kahvi, 1700-luvun alussa.

Suomeen teekulttuuri kulkeutui historiallisista syistä kahta reittiä: Se kuuluiko Suomi Ruotsiin tai Venäjään, vaikutti niin kauppasuhteisiin kuin tapakulttuuriin.

Ensimmäiset viittaukset suomalaiseen teenjuontiin ajoittuvat vuoteen 1707, Suuren Pohjan sodan aikaan. Vaikka Turku oli tuolloin Suomen pääkaupunki, ensimmäiset maininnat teestä ovat Helsingistä. Esikuvat tulivat Ranskasta Tukholman kautta, ja toisaalta Venäjän puolelta Pietarista. Ruotsissa teehen tutustuttiin ilmeisesti 1670-luvulla, mutta Venäjän tsaari sai ensimmäisen kerran teetä jo vuonna 1638.

Sergejeffin pojat perustavat Viipuriin Suomen ensimmäisen teetalon vuonna 1854, ja tämä teetalo toimii Suomessa edelleen. Häkli, Lallukka ja kumpp. perustavat teepakkaamon Helsinkiin vuonna 1891, Paulig puolestaan aloitti teen myynnin vuonna 1910. Kieltolain aikaan 1919-1932 ”kova tee” oli hittituote – mustan teen joukkoon lirauteltiin salakuljetettua pirtua.

Suomalainen kulutti teetä sodan jälkeen 100 grammaa henkeä kohden. Vuonna 1970 suomalaisen teen kulutus oli kasvanut jo 200 grammaan. THL:n FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan teetä juodaan Suomessa neljänneksi eniten veden, kahvin ja maitotuotteiden jälkeen.

Opiskele lisää:

Sirkka-Liisa Ranta: Suomalainen teekirja (Tammi 2020)

Yritysjäsenemme

Saammeko esitellä yhden yhteistyökumppaneistamme, teekauppias Inna Dalem, The Ounce.