Näin valmistuu hyvä tee

Kun ostat teesi asiantuntevalta teekauppiaalta, saat samalla haudutusohjeen parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Tässä kuitenkin muutama yleinen vinkki, joita noudattamalla pääset myös hyvään lopputulokseen.

Musta tee

Veden lämpötila n. 80 – 95 astetta. EI KIEHUVAA! Se kitkeröittää teen, muuttaa makua ja tappaa osan teen terveyttä tuottavista vaikutuksista. Haudutusaika n. 3 min. Sen jälkeen poista siivilä kannusta, yksikin lehden murunen kitkeröittää teen. Jos valmistat teetä teekannussa, niin käytä kannunsisäistä siivilää tai kertakäyttöistä ”sukkaa”. Annostele siivilään sopiva määrä teetä, n. 1 tl kuppia (2-2,5 g / 100 ml) kohden. Esilämmitä kannu esim. huuhtaisemalla se kuumalla vedellä.

Mitä hienommaksi teelehdet on murskattu, sitä nopeammin tee hautuu ja kitkeröityy.
Musta tee on kertakäyttöistä. Mustaan teehen voi lisätä sokeria, hunajaa ja maitoa. Kiinalaisten ja japanilaisten mukaan sitruuna tappaa teen maun ja värin.

Vihreä, valkoinen ja oolong–tee (Wulong)

Veden lämpötila 70 – 80 astetta vihreille ja valkoisille teelaaduille. 85-95 astetta oolong-teelle. Vihreässä teessä veden lämpötila on tarkka, jos olet epävarma niin käytä 70 -75 astetta. Haudutusaika vaihtelee. Vihreä tee 2-4 min. Hienoimmille japanilaisille senchoille 1-2 min. Valkoinen, isolehtinen tee hauduttuu pidempään 5-15 min.

Nosta siivilä pois haudutusajan päätyttyä. Kannun tyhjennyttyä voit nostaa siivilän takaisin ja tehdä samasta annoksesta toisen tai kolmannenkin haudutuksen. Maku muuttuu, esim. oolong- teelaaduissa toinen haudutus on usein ensimmäistä parempi. Valkoinen tee muuttuu makeammaksi toisessa haudutuksessa.

Näitä teelaatuja voi käyttää myös piristävänä jano- ja seurustelujuomana kiinalaisittain lisäämällä lehdille koko ajan lämmintä vettä.

Vihreä, valkoinen ja oolong-tee nautitaan yleensä ilman lisukkeita.

Teeruusukkeet ja rullatut helmet

Ruusukkeiden ja helmien käyttö on yhtä helppoa kuin teepussien. Lisäät ruusukkeen tai helmet kuumaan n 80 asteiseen veteen. Hienoimmin niiden visuaalisuus näyttäytyy laakeassa kupissa, korkeassa lasissa tai lasisessa kannussa. Ruusukkeisiin ja helmiin ei tarvita siivilöitä.

Kun ruusuke tai helmi turpoaa, se laskeutuu pohjalle, jolloin tee on valmista nautittavaksi. Hautumista ei pidä ”häiritä” lusikalla, ne rikkoutuvat. Tarkoitus on nauttia myös visuaalisesta elämyksestä teen avautuessa. Kiireinenkin rauhoittuu odottaessaan tällaista teehetkeä. Ruusukkeet ja helmet eivät ole kertakäyttöisiä vaan juomaa voi jatkaa lisäämällä vettä. Yhdestä ruusukkeesta riittää n. 3-4 kuppiin. Helmiä tarvitaan kuppia kohden 3-4 kappaletta, makuasia.

Jos on ruusuke per kuppi, niin ruusukkeen avauduttua sen voi nostaa pois ja kupin tyhjennyttyä siirtää ruusun takaisin kuppiin ja jälleen vettä päälle! Ruusua ei voi käyttää, jos se kuivuu välillä.

Teetä suurelle joukolle tai koko aterian ajaksi

Ruusukkeet ja helmet sopivat hyvin teetarjoiluun suuremmalle joukolle. Silloin tavalliseen, kuumaa vettä kestävään lasikannuun lisätään 3-5 ruusuketta tai sopiva määrä helmiä. Kun tee on avautunut, niin juoma on valmista kaadettavaksi eikä siivilöitä tarvita. Tällainen teetarjoilu on erinomaisen kaunista juotavaa ja lisää teetä saadaan vain lisäämällä kuumaa vettä kannuun. Ruusukkeisiin ja helmiin ei käytetä sokeria maidosta puhumattakaan.